Naturskulptur 2015

Hør på innholdet

0:00 / 0:00

Hastighet:

1x

Stemme:

Rapport fra dag 1, lørdag 29/8

I år er vi 8 døvblinde – hvorav 5 norske og tre svenske med personale og ledsagere.  Vi har med oss to helt nye kursdeltagere m/nytt personale i år – så det blir nok et hyggelig bekjentskap. Med alle mann alle er vi 40 stk. med vertskap og kokker.

Etter frokost ønsket kursverten Kari Fretheim velkommen; deltagere ble presentert. Det er en kursdeltager som har vært med alle 16 årene. Så fikk kunstnerne ordet.  I år har vi med oss Martin Mölholm, Peder Istad, Reidar Martin Steigen, Sara-Lo af Egenstam og Joe Gibson. Kari Schjøll Brede, Aashild Klopan og Kari Fretheim representerer Eikholt.

Vi hadde en fin minnestund for Magnus. Han døde tidligere i år. Kari Schjøll Brede leste noen fine ord om ham.

Så var det tid for å komme seg ut i flott høstvær. Alle møtte ved «trolltreet». Her opplyste Peder hva arbeidsoppgavene skal være denne uka. Hovedprosjekt skal være: Mange små steiner skal formes som ansikt og disse steinene skal festes på en stor stein. Kanskje den skal hete ”face” ??,  men vi skal også lage en ny sti, som må ryddes for kvist og trær – så legge på massssse grus og sand. Vi må passe på at denne stien også passer for rullestolbrukere!

Etter å ha saget ned årets tre – gikk noen direkte til smia, noen begynte å jobbe med stein eller å tôve, men plutselig var kl. 1200 og det var lunsjtid.

Kl. 1300 var det arbeidstid igjen. Personalet ble delt i to grupper. Joe Gibson hadde faglig presentasjon for begge grupper. Han snakket om hvorfor det er viktig og riktig med meningsfylt aktivitet og kunst for personer med døvblindhet. De som var ledige ble med sine kursdeltager ut for å fortsette  aktivitetene. Alle stilte opp og hadde en fin ettermiddagsøkt.

Ved kaffen kl. 1500 hadde vi så en gjennomgang for å høre hvordan hver enkelt hadde hatt det den første kursdagen. Konklusjon: Alle er godt i gang og ved godt humør. Mange kjenner seg også igjen – de har bl.a. samme hytte år etter år, kjenner lukten av smia og røyken fra kaffebålet. Kari S.Brede har gjennomgang av dagens tegn. I dag var det bl.a. tegnene for tre, sage ned tre, smie og stein, trille trillebår og helle ut sand. Disse tegnene skal vi bruke for så å få nye tegn i morgen.

Etter middag i kveld er det felles samling i Grillhuset «bli kjent kveld» med tenning av bål, dele observasjoner, tanker og smil. Smil er viktig. Alle skal vi ha en flott, spennende og inspirerende uke.

Dette var første del av årets kapitel fra Naturskulptur– følg med oss resten av Naturskulptur uken også da – vi gleder oss i alle fall!


Rapport fra dag 2, Søndag 29/8

Lørdag kveld i Grillhuset var en fin og hyggelig kveld, Grete vartet opp med vafler og kaffe/te/saft, men alle blir jo så trette – vi er jo ute hele dagen i fin fjell-luft og 720 moh. Så kl. 2200 var de fleste på sine hytter.

Ja! Vi våknet opp til strålende sol og en flott søndag. Frokost ble spist og alle var klar for en ny og spennende arbeidsdag.

Lørdag kveld i Grillhuset var en fin og hyggelig kveld, Grete vartet opp med vafler og kaffe/te/saft, men alle blir jo så trette – vi er jo ute hele dagen i fin fjell-luft og 720 moh. Så kl. 2200 var de fleste på sine hytter.

Ja! Vi våknet opp til strålende sol og en flott søndag. Frokost ble spist og alle var klar for en ny og spennende arbeidsdag.


Rapport fra dag 3, Mandag 30/08

Ny dag med sol og fint vær – vi er heldige. Denne dagen er det noen som reiser inn til Røros for å få litt forandring og se dette flotte stedet, men de fleste vil ut og jobbe med kunsten sin, fortsette med tôving eller være ute i aktivitet.

Siden det er festkveld i ettermiddag hadde vi selvsmurte matpakker ved Trolltreet. Matpakkemat smaker godt med fyr på bål og bålrøyk.

Deretter kom de kunstneriske aktivitetene i gang igjen – det setter sine spor- kunstverk begynner å ta form både i stein og i sinn! Siden det er festkveld avslutter vi jobbingen kl. 1430 – for så å møtes kl. 1600 i Grillhuset.

Og for en fest det ble – her var nemlig Maximus fra Andebu kommet for å underholde oss alle med fin musikk, sang og spilleglede. De holdt først en konsert for oss før Monika sa at maten var servert.

Etter at alle hadde spist god mat ble det mere sang og musikk fra Maximus – det var mange som også ville danse – en fin, trygg og god stemning. De som ikke danset følte stemningen gjennom berøring og den rytmen berøringen gir. Maximus takket for seg og Kari kursvert takket og overleverte gave, for at de ville underholde oss i år også. Med sin måte å framføre gleden av å spille, gir dette oss en sterk opplevelse. «Hatten» gikk rundt, nok til å kjøpe noe for på hjemveien kanskje …

Allsang ble deg jammen også, men midt i allsangen ville Tina fra Maximus jammen underholde oss med en egen sang og dans. Hun gav alt av seg selv- for en rytme, dans og sang den jenta har. Vi ble egentlig litt satt ut, men kom fort på at her MÅ vi jo klappe og «hoie» litt sammen med henne. To sanger ble fremført. Kjempe gøy med en spontan mini konsert.

Kvelden fortsatte med mer allsang og tromming. Kursdeltagerne liker tromming, ja så meget at vi holdt på til kl. 2200 !!!

Denne mandagen med festkveld er et fint innslag i kursuka. Samværet bringer mange fine situasjoner med relasjonsbygging både mellom kursdeltagere, ledsagere og kunstnere. Håper alle kommer seg i seng, det er jo en ny dag i morgen.

Dette var jammen mandags kapitelet allerede – dagene går fort i stålene vær, mye smil og latter. Kommer tilbake med kapittel fire og for tirsdagen i morgen.


Rapport fra dag 4, Tirsdag 01/09.

Våknet opp til sol og pent vær i dag også.

I dag vil jeg skrive litt om hvordan samarbeidet mellom kunstner og personer med døvblindhet kan observeres. I løpet av dagene har kursdeltagerne vært innom de forskjellige arbeidsstasjonene og blitt kjent med forskjellige materialer.  Stein, tre, ull, slipemaskin og trykklufthammer.

En kursdeltager har bl.a. jobbet med stein og sliper denne. Sitter i rullestol – kjenner berøringen til kunstner Martin. Det er han som holder i trykklufthammere og hun føler vibrasjonen gjennom han. Martin forsøker å ta hennes hånd med sin hånd – han holder hennes hånd varsomt – ønsker hun å trekke til seg hånden så får hun gjort det. Dette gjentas flere ganger. Det er viktig å ha god tid. Ledsagerne er også rundt henne – slik at de hjelper til med å tolke henne ovenfor Martin.  Ønsker hun en pause, blir det en liten pause før de går i gang med samme prosedyre. Etter hvert ser en at hun liker dette med trykklufthammeren. Ett fint samspill blir også kunst.

Så har vi en stor og staut kar. Han liker mest å jobbe med litt tungt arbeid, men i dag var det tôving og sitteunderlag som skulle lages.  Du verden som han likte dette. Han syntes nok det var litt rart for han rett og slett lo når ledsagerne skulle rulle og rulle dette sammen med vann og grønnsåpe.  Dette var noe nytt og spennende å føle/lukte på. Han var med – han var tålmodig – han har nemlig lett for «å gå seg en runde» når han trenger en tenke pause, men dette var noe som gjorde han rolig. Måten han blir kjent med ull/såpe/vann er at ledsagerne tar hans hender og legger på bordet og fører de til sitteunderlag av ull. Han får hele tiden bestemme selv hvor meget han vil kjenne og delta. Han er med på hele prosessen.

Deretter vil han jobbe med stein. For første gang gikk han selvstendig bort for å hente seg et passede emne. Trykklufthammer gjør jobben. Her står han i tett kontakt arm/skulder mot ledsagerne sine – han kjenner hammeren som vibrerer.  Fortsatt smiler han sitt lure smil. Ok må ta noen korte «gå runder», men i dag vil han lage kunst.

Han bærer den ferdige steinen bort til skulptursteinen. Kunstner Peder hjelper til med å få den på plass.  Han er stolt og kjempefornøyd.

Følg med oss i neste kapittel også


Rapport fra dag 5, Onsdag 02/09.

Ja, da har det blitt siste kursdag og siste kapitel fra Naturskulptudagene på Johnsgård.

I dag var dagen for at alle skulpturene skulle settes på skulptursteinen. Kursdeltagerne tar selv, med hjelp av ledsager, sin kunst bort til skulpturparken. I parken står kunstnerne klare til å hjelpe å få de forskjellige kunstverkene på plass. Når steinen er på plass, kjenner og føler kursdeltageren med sine hender hvor den har blitt satt.

Når dette er gjort – kan kursdeltagerne og ledsagere gå rundt i skulpturparken for å føle, kjenne og utforske parken litt på egen hånd.

På dagens program står også felles oppsummering av uken og alle skal få sin takk for at de har vært her denne uken. Dette skjer i dag innendørs i stua da det regner og blåser.

Kursverten leder denne avslutningen av Naturskulptur 2015. Hun takker Johnsgård for at vi nok en gang har fått være her og for alle gode måltider, og gir en gave til Jonas og Monika. Jan-Ole og Grethe får også en hilsen. Så overleverer hun diplom, bilde av kursdeltager og minnepenn med bilder fra kursuken til hver kursdeltager. Hadde det ikke vært for kursdeltagerne hadde det ikke blitt noen kurs!

Kunstnerne får også en oppmerksomhet i år – de kan vi heller ikke klare oss uten. Aashild har laget en tôvet såpe som blir overlevert.

Da avrunder kursverten med å takke for en flott uke og ønsker alle vel hjem etter frokost i morgen tidlig.

Og snipp snapp snute – så var Naturskulptur uken over for 2015

Fant du det du lette etter?