Harald Viks hus på Eikholt

Hør på innholdet

0:00 / 0:00

Hastighet:

1x

Stemme:

På Eikholt har flere kjente personer innen døvblindefeltet gitt navn til bygninger og veier. I dag var det Harald Viks sin tur. Stallen er bygget om, og vil fra nå av bære navnet Harald Viks hus.

Hvem er Harald Vik?

Harald Vik er født i Jondal i Hardanger. Han var en av syv søsken, hvor tre av de var uten hørsel. Det gjorde at han tidlig lærte seg tegnspråk. Gradvis ble også synet hans dårligere, og i 1985 forsvant synet helt. Han bruker nå tolk/ledsager og taktilt tegnspråk i kommunikasjon og aktivitet. 

Harald Vik sitter og smiler ved et bord. Han holder en tolk i hendene. Foran han står en mikrofon, i bakgrunnen ses mennesker.

Harald – du har gjennom en årrekke vært et forbilde for mange.

Roar Meland, Direktør Eikholt

I 2005 var Harald Vik den første som mottok Eikholt-prisen, og i 2006 mottok han Kongens fortjenestemedalje. 

Harald har vært i over 50 land og har arbeidet aktivt for å sette fokus på livssituasjon til mennesker med funksjonsvariasjon. Han har også vært et forbilde for mange på grunn av sine idrettsprestasjoner.

Harald Vik har 19 ganger deltatt i New York maraton, han har syklet Trondheim–Oslo like mange ganger. I 1987 syklet han 3000 kilometer Oslo–Roma på 30 dager, hvor han fikk audiens hos Pave Johannes Paul II og ble velsignet med et gullkors. På sykkelturen ned til Vatikanet fikk Harald politieskorte.

Og det stopper ikke med dette. 

Harald Vik har syklet fra Beijing i Kina til Almaty/Alma Ata i Kasakhstan, hele 6200 kilometer, og Canada på tvers, fra Vancouver til Ottawa. Han han har løpt i både Afrika, Asia, USA og Sør-Amerika. Sommeren 2009, syklet Harald Vik 2500 kilometer fra Lindesnes til Nordkapp, og sommeren 2010, syklet han samme rute, og var innom 19 fylker.  

Ble overrasket

Harald ble overrasket, selv om han kanskje hadde skjønt at det var noe spesielt på gang. Direktør Roar Meland hadde invitert Harald og alle kursdeltakere og ansatte på Eikholt til bursdagsfeiring i anledning at av Harald nylig fylte 80 år. I sin tale til Harald, kom Meland inn på at Eikholt har bygninger og veier oppkalt etter kjente personer innen døvblindefeltet, og det var tydelig å se at Harald da ante hva som ville komme.

Harald Vik står sammen med tolk, Direktør Roar Meland og Fagsjef Thomas Øverby. De smiler og klapper.
Harald Vik holder hendene på kinnene til Roar Meland som holder Harald på skuldrene.

Det var veldig hyggelig å få et hus oppkalt etter seg, jeg skjønte det nok etter hvert, men dere har lurt meg godt

Harald Vik

Harald – en flott ambassadør

Harald Vik har gjennom et aktivt liv skapt historier, vært en trygg inspirator og vist både døvblinde og alle andre – at det finnes muligheter for et rikt og aktivt liv. Dette speiler godt Eikholts verdier, trygg – kompetent – skapende, og ved å sette Haralds Viks navn på ett av husene på Eikholt, videreføres inspirasjon i historiene om mennesker som går foran som gode eksempler til etterfølgelse.  

Under kan du i lenken lese talen Roar Meland holdt til Harald, og også se video av Harald Vik som klipper en rød snor og sammen med Direktør Roar Meland erklærer Harald Viks hus for åpnet.

Tale til Harald Vik -av Roar Meland

Eikholt – åpning av Harald Viks hus – YouTube

Fant du det du lette etter?